«Γραφή και Ανάγνωση» είναι ο τίτλος μιας σειράς ομαδικών εκθέσεων που πραγματοποιούνται στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou” με σκοπό να αναδυθούν διαυγέστερες οι απαρχές της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας.
Στην έκθεση «Γραφή και Ανάγνωση ΙIΙ» συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Βορριάς, Ηλίας Καφούρος, Νίκος Μόσχος, Ελπίδα Πανονίδου και Κώστας Παππάς.
Οι πέντε καλλιτέχνες συνυπάρχουν συνδυαστικά για πρώτη φορά, έχοντας ως συνεκτικό στοιχείο την παρουσίαση ενίοτε φαντασιακών τοπίων και κόσμων, τη δημιουργία αμφιβολίας, μέσα από οπτικά φαινόμενα, για το είναι πραγματικό και τι φανταστικό. Όλα αυτά βάζουν τον θεατή σε μια μόνιμη διαδικασία αλληλεπίδρασης και αναζήτησης μιας προσωπικής αντίληψης των εικόνων που προσλαμβάνει.
Επιμέλεια έκθεσης Κλεομένης Κωστόπουλος
https://tatianadimou.gr/
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου - 09 Μαρτίου, 2023
Tatiana Dimou Artists
Τσαμαδού 24
Πάτρα
Το Fondazione Orestiadi και το Museo delle Trame Mediterranee , όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζουν τα έργα που έφτιαξαν οι καλλιτέχνες στο residency και αυτά που δώρησαν άλλοι στο ίδρυμά μας. Oι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες για το 2022 ήταν οι Νίκος Μόσχος και Ignazio Cusimano Schifano, τα έργα των οποίων πραγματοποιήθηκαν κατά την διαμονή τους στο Fondazione Orestiadi και πλέον αποτελούν μέρος της συλλογής του.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των Hadel Azeez, Cécile Hummel, Carlo La Monica, Νίκου Μόσχου, Domenico Pellegrino, Ignazio Cusimano Schifano.
Εγκαίνια Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 17.00
Διάρκεια έκθεσης: 21 Οκτωβρίου - 15 Ιανουαρίου 2023
Fondazione Orestiadi / Museo delle Trame Mediterranee
Baglio Di Stefano
91024 - Gibellina (Tp)
Σικελία
www.fondazioneorestiadi.it
Η ομαδική έκθεση «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους» θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου.
Η έκθεση αποτελεί επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στο πρώτο σκέλος της έκθεσης, θα αναδειχθεί η πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και τα Γράμματα κατά τον 20ο αιώνα.
Στο δεύτερο σκέλος ζητούμενο είναι η ανάδειξη των επιρροών που δέχθηκαν οι νεότεροι. Με αρχή τους πρωτόκλητους εκ των μαθητών του που είναι οι διαπρέψαντες στη συνέχεια Νίκος Εγγονόπουλος και Γιάννης Τσαρούχης αλλά και άλλοι διακριθέντες όπως ο Μόραλης, ο Λουκόπουλος, ο Βουρλούμης, ο Κοψίδης, ο Παπαδέλης, ο Χοχλιδάκης και ο Ξυνόπουλος.
Συνολικά 39 καλλιτέχνες θα αντιπαραταθούν εικονογραφικά με έργα του επιφανούς δασκάλου. 135 έργα τα οποία προέρχονται από φορείς και ιδιώτες συνθέτουν το αφιέρωμα, για την ευόδωση του οποίου συνεργάστηκαν ο καθηγητής Δημήτρης Παυλόπουλος και οι ερευνητές διδάκτορες ιστορικοί Σπύρος Μοσχονάς και Γιώργος Μυλωνάς.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες Ιωάννης Βαμπούλης, Πέτρος Βαμπούλης, Σπύρος Βασιλείου, Φώτης Βάρθης, Νίκος Βέλμος, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, Γεώργιος Γλιάτας, Στέφανος Δασκαλάκης, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Νίκος Εγγονόπουλος, Μάρκος Καμπάνης, Ανδρέας Κοντέλλης, Φώτης Κόντογλου, Γεώργιος Κόρδης, Ράλλης Κοψίδης, Αλέκος Κυραρίνης, Αλέκος Λεβίδης, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Νεκτάριος Μαμάης, Τάσος Μαντζαβίνος, Ιωάννης Μητράκας, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Μόσχος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Γιάννης Παπαδέλης, Σπύρος Παπαλουκάς, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Σπύρος Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, π. Σταμάτης Σκλήρης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Τσαρούχης, Στέλιος Φαϊτάκης, Φίκος, Νικόλαος Χούτος, Γιώργος Χοχλιδάκης και Klaus Vrieslander.
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης.
https://goulandris.gr
Διάρκεια έκθεσης: 21.09 - 12.12.2022
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων
Ερατοσθένους 13
Αθήνα
O Νίκος Μόσχος θα είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης του Fondazione Orestiadi, στην Gibellina της Σικελίας, τον Ιούνιο του 2022. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα πραγματοποιήσει έρευνα για την ιστορία του τόπου, προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο για τη συλλογή του Fondazione Orestiadi. Η συλλογή του Ιδρύματος περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνών όπως Joseph Beuys, Giorgio De Chirico, Richard Long, Alberto Burri, Renato Guttuso, Markus Lüpertz, Mimmo Paladino κ.α. Το έργο θα εκτεθεί στο Museo delle Trame Mediterranee τον Οκτώβριο στα πλαίσια ομαδικής έκθεσης υπο την επιμέλεια του Francesco Piazza .
Το Fondazione Orestiadi είναι ένα πολιτιστικό κέντρο που δραστηριοποιείται στον τομέα των σύγχρονων τεχνών στη Σικελία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1992, με την έδρα του στο Baglio Di Stefano στη Gibellina. Στόχος του είναι η συλλογή, η προστασία και η ενίσχυση της κληρονομιάς των έργων που δημιουργούνται στην πόλη από καλλιτέχνες και διανοούμενους από όλο τον κόσμο, από την περίοδο της ανακατασκευής της μετά σεισμό στην κοιλάδα Belice το 1968 . Το Ίδρυμα διοργανώνει το Orestiadi di Gibellina, ένα ετήσιο φεστιβάλ θεάτρου, μουσικής και εικαστικών τεχνών, παράλληλα με την διαρκή προώθηση των ποικίλων μορφών τέχνης από την περιοχής της Μεσογείου. Το 1996, το Fondazione Orestiadi ιδρυσε το Museo delle Trame Mediterranee, το οποίο το 2011 θεωρήθηκε το καλύτερο μουσείο στην Ιταλία στον τομέα της πολιτιστικής προώθησης από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.
https://www.fondazioneorestiadi.it/
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει την έκθεση “Το πάθος του ορατού”, με έργα από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου.
Μια ιχνηλάτηση στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, μέσα από 104 έργα ζωγραφικής 64 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.H έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και εγκαινιάζεται το Σάββατο, 28 Μαΐου 2022.
Επιμέλεια έκθεσης:Ελισάβετ Πλέσσα
Διάρκεια έκθεσης: 28/05-22/09/2022
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Χάληδων 98-102
Χανιά
Κρήτη
Η έκθεση «21! Νέα Ελληνική Ζωγραφική» είναι μια μεγάλη έκθεση για το παρόν της νέας ελληνικής ζωγραφικής, για τις τάσεις της, τις χειρονομίες της, τις σχέσεις της, το μέλλον της. Είναι το πανόραμα μιας ζωγραφικής ταιριαστής απόλυτα με τον καιρό: πολύχρωμης, τολμηρής, ορμητικής, υλικής, μαχητικής αλλά και φοβισμένης.
Είναι μια πειραματική έκθεση για το πιο παραδοσιακό ίσως μέσο, τη ζωγραφική.
Η έκθεση «21! Νέα Ελληνική Ζωγραφική» περιλαμβάνει 21 ζωγράφους οι οποίοι ανοίγουν καινούργιους, συναρπαστικούς και αναπάντεχους δρόμους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Χωρίς βεβαιότητες και χωρίς ρητές εννοιολογήσεις, η έκθεση αφήνει τον θεατή να δημιουργήσει τις δικές του διαδρομές, να δώσει τις δικές του απαντήσεις και να αναπτύξει τις δικές του συναισθηματικές σχέσεις με το έργο και την απόλαυσή του.
Η έκθεση διοργανώνεται από την επιμελητική ομάδα Ex Situ (Ελένη Κούκου και Θεόφιλος Τραμπούλης) στην πόλη του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και διευρύνει το συστηματικό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Πολιτιστικού του Οργανισμού. Σε δεύτερο χρόνο η έκθεση «21! Νέα Ελληνική Ζωγραφική» θα αναδιοργανωθεί στην Αθήνα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιλεάνα Αρναούτου, Κωσταντίνος Γιώτης, Γιώργος Γύζης, Αλεξία Καραβέλα, Στέλιος Καραμανώλης, Αντρέας Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Κική Κολυμπάρη, Γιώργος Κόντης, Καρολίνα Κρασούλη, Αριστείδης Λάππας, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Άγγελος Μεργές, Νίκος Μόσχος, Αναστασία Παύλου, Γιώργος Σταμκόπουλος, Αντώνης Στοατζίκης, Αναστάσης Στρατάκης, Sasha Streshna, Στέλλα Τσουματίδου, Georgia Fambris.
Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 7μμ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Διάρκεια έκθεσης: Δεκέμβριος 2021- Ιανουάριος 2022
Επιμέλεια: Ex Situ (Ελένη Κούκου και Θεόφιλος Τραμπούλης), exsitu.gr
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Περιφέρεια Κρήτης και ex situ
Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης ‘’WAAG. We are all Greeks 1821’’ αφιερωμένη στα
διακόσια χρόνια του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία συνεχίζεται στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Παλάτσο Ρίζο του Παλέρμο, από τις 8 Οκτωβρίου εώς τις 8 Δεκεμβρίου.
Το projet βασίζεται σε μια ιδέα των Βασίλη Καραμπάτσα και Francesco Piazza, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της και αναπτύσσεται μέσα από επτά θεματικές με συνοπτικά κείμενα, ποιήματα ή τμήματα πολιτικών ομιλιών, αλλά και καλλιτεχνικά, μέσα από τα έργα 15 καλλιτεχνών, επιλεγμένων από τη νέα γενιά της ιταλικής και ελληνικής σύγχρονης τέχνης.
Η έκθεση, διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας "Τρινακρία" , Παλέρμο με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Παλάτσο Ρίζο, Παλέρμο στο οποίο θα μεταφερθεί στη συνέχεια. Χαίρει επίσης της πολύτιμης υποστήριξης της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Περιφέρειας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας της Σικελίας.
Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι καλλιτέχνες Σπύρος Αγγελόπουλος, Μανώλης Αναστασάκος, Κική Κολυμπάρη, Νίκος Μόσχος, Γιώργος Τάνσαρλης, Στέλιος Φαϊτάκης, Τζόρτζια Φάμπρις, ενώ οι Ιταλοί καλλιτέχνες είναι οι Andrea Buglisi, Michele Ciacciofera, Giorgio Distefano, Emanuele Giuffrida, Filippo La Vaccara, Ignazio Cusimano Schifano, Max Serradifalco, William Marc Zanghi.
08.10-08.12.2021
Museo Regionale d'Arte Moderna e Contemporanea - Palazzo Belmonte Riso
Via Vittorio Emanuele, 365 90134
Παλέρμο 90134
Ιταλία
Δεκαοχτώ έργα ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου, νέα αλλά και παλαιότερα, κάποια προερχόμενα από Ιδιωτικές Συλλογές και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, μαζί και δύο γλυπτά, που για πρώτη φορά φιλοτεχνεί ο καλλιτέχνης, παρουσιάζονται από τις 27 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο.
Για την έκθεση που φέρει τον τίτλο “Animated Connotations” ο ιστορικός τέχνης Francesco Piazza αναφέρει: «Εάν στη σύγχρονη ζωγραφική υπάρχει μια επιστροφή στην απεικόνιση σε βάρος της αφηρημένης αλλά και της εννοιολογικής τέχνης, το χρωστάμε σε καλλιτέχνες όπως τον Νίκο Μόσχο, ο οποίος διαμορφώνει την αντίληψή του για την τέχνη μέσω ενός νέου παραστατικού ιδιώματος· απρόβλεπτου, γεμάτου δραματικό και ώριμο συμβολισμό.
Η ζωγραφική του Μόσχου βάλλει τις αισθήσεις σαν μια γροθιά στο στομάχι ή μια λάμψη στο μάτι. Υπνωτίζει και αναισθητοποιεί· κλονίζει τη μνήμη και όλες τις αισθήσεις. Σε καθένα από τα έργα του, υπάρχει η πρόθεση να περιγράψει μορφές και τύπους, ξεκινώντας από τη γνωστική τους διαδικασία και την ικανότητα τους να δημιουργούν νέους κόσμους μέσα από παγκόσμια στερεότυπα της πραγματικότητας, από την οποία όλοι προερχόμαστε και που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε.
Η αρθρωτή εικονογραφική αφήγησή του, ακυρώνει την ακινησία του πίνακα, ωθώντας αυτόματα την ανθρώπινη αντίληψη να θέσει σε κίνηση τις εικόνες που παρατηρεί, δημιουργώντας συλλογισμούς αλλά και διεισδύοντας ταυτόχρονα στα παγκόσμια αρχέτυπα μέσω της δικής του προσωπικής γλώσσας».
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου διατηρητέο μνημείο του 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα του νησιού. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός - Φεστιβάλ Νάξου 2021
www.bazeostower.gr|naxosfestival.gr
27. 6 – 26. 9. 2021
Πύργος Μπαζαίου
Έναρξη έκθεσης: Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, 11:00 - 15:00
Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10:00-17:00
12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού, Τ.22850 31402
Νάξος
Από της 15 Μαΐου εως της 29 Αυγούστου θα λάβει χώρα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης η έκθεση σύγχρονης τέχνης ‘’WAAG. We are all Greeks 1821’’ αφιερωμένη στα
διακόσια χρόνια του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.
Η έκθεση είναι βασισμένη σε μια ιδέα των Βασίλη Καραμπάτσα και Francesco Piazza, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της και αναπτύσσεται μέσα από επτά θεματικές με συνοπτικά κείμενα, ποιήματα ή τμήματα πολιτικών ομιλιών, αλλά και καλλιτεχνικά, μέσα από τα έργα 15 καλλιτεχνών, επιλεγμένων από τη νέα γενιά της ιταλικής και ελληνικής σύγχρονης τέχνης.
Η έκθεση, διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας "Τρινακρία" , Παλέρμο με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Παλάτσο Ρίζο, Παλέρμο στο οποίο θα μεταφερθεί στη συνέχεια. Χαίρει επίσης της πολύτιμης υποστήριξης της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Περιφέρειας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας της Σικελίας.
Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι καλλιτέχνες Σπύρος Αγγελόπουλος, Μανώλης Αναστασάκος, Κική Κολυμπάρη, Νίκος Μόσχος, Γιώργος Τάνσαρλης, Στέλιος Φαϊτάκης, Τζόρτζια Φάμπρις, ενώ οι Ιταλοί καλλιτέχνες είναι οι Andrea Buglisi, Michele Ciacciofera, Giorgio Distefano, Emanuele Giuffrida, Filippo La Vaccara, Ignazio Cusimano Schifano, Max Serradifalco, William Marc Zanghi.
15.05-29.08.2021
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Λεωφόρος Στρατού 2
Θεσσαλονίκη